Odoo CMS - une grande photo

Nous nous reverrons bientôt !

Suite à l'annonce du gouvernement et les nouvelles mesures en vigueur à partir du 19/10/2020, nous sommes contraints de fermer le parcours "Made In Bioul" et notre Table du Chai. Nous préparerons ensuite la saison prochaine. Nous serons ravis de vous accueillir en avril prochain pour découvrir nos nouveaux projets !

Nous vous remercions pour votre compréhension et espérons vous revoir très vite ! 

Prenez soin de vous,

L'équipe du Château de Bioul

Odoo • Texte et Image

Een patrimonium - Een familie - Een passie

Odoo • une photo avec une légende
Odoo • une photo avec une légende
Odoo • une photo avec une légende

Gelegen in het hart van de "Historische Vignoulle" van Bioul, in de Maasvallei, herbergt het Kasteel ven Bioul een prachtig liefdesverhaal tussen zijn erfgoed en zijn 11 hectaren wijnstokken.


Suite aux mesures gouvernementales du 19/10/2020, c'est avec regret que nous devons fermer le parcours "Made In Bioul" jusqu'au mois d'avril 2021. 

Nous espérons vous revoir très vite ! 

Prenez soin de vous et à bientôt, 

L'équipe du Château de Bioul

Onze geschiedenis in het kort:

Een patrimonium

Vanaf de 11e eeuw tot vandaag heeft het Domaine van het Château de Bioul verschillende tegenslagen gekend. Hij was getuige van verschillende oorlogen en ging over in meerdere handen. Verwaarloosd tijdens in het bezit zijn van de Familie Jauche die het hypotheekeerde om aan hun financiele verplichtingen te voldoen. Het kasteel werd in 1554 door de troepen van koning Hendrik II van Frankrijk in brand gestoken, waarna de familie Brandenburg het historische feodale kasteel in een prestigieus woonhuis veranderde.

Enkele eeuwen later kwam François Vaxelaire, oorspronkelijk afkomstig uit Wiesembach in Lotharingen, aan in België, waar hij de warenhuizen "Au bon marché" ("De goedkope markt") oprichtte.

Hij begon met het huren van het Château de Bioul in 1896, en kocht het in 1906 en voerde grote renovatiewerkzaamheden uit.

Le château de Bioul - carte postale
La famille Vaxelaire

Een familie, één lijfspreuk : "In Arduis Constans"

De familie Vaxelaire is tot op de dag van vandaag nog steeds in het bezit van de plaats en zorgt voor het behoud ervan. 

Het zijn hun wapenschild en lijfspreuk dat u boven het portaal vindt: 

"In Arduis Constans" 

Vasthoudendheid in tegenslag.

Een passie voor wijn

Het idee om een wijngaard over te nemen was een droom die we voor onze oude dag bewaarde. Toen we de Belgische wijn ontdekten, veranderde alles!

We vertrokken uit Brussel om ons te vestigen in het familiekasteel en een paar maanden later hebben we onze eerste wijnstokken geplant in het hart van de "Vignoulle", een streek met een bekend wijnbouw verleden.

Tegenwoordig brengen onze 11 hectare wijngaarden de hellingen van weleer weer tot leven. Het is in het hart van dit unieke erfgoed dat al onze wijnen worden verzorgd en groeien gedurende de seizoenen: Johanniter, Muscaris, Pinotin......

Kent u onze druifsoorten nog niet? Ze doen denken aan Riesling, Muscat of Pinot Noir, en zijn van nature ongevoelig voor schimmelziekten die kunnen leiden tot een totaal verlies van de oogst (meeldauw, oïdium).

Bovendien zijn ze perfect aangepast aan het noordelijke klimaat waardoor we chemische stoffen kunnen vermijden. En in 2019 ontvangen we onze biologische certificering.

En cuverie - lieu de réalisation des vins belges
Vignes, vins et biodiversité

Een milieubeschermingsfilosofie

Onze "kennis" is gebaseerd op respect voor de natuur en traditie.

. Zoals alle liefhebbers willen wij het beste: de beste druiven in de beste omstandigheden voor een beter milieu.

De wijngaard ligt op de beste hellingen van Bioul. Deze zijn van natuur klei-kalksteenen  en worden doorkruist door een laag met koolzuurhoudende leisteen.

De bodemsamenstelling, het waterverloop en de ligging zijn allemaal die bijdragen aan het begrip Bioul-terroir. Elk perceel wordt niet systematisch bewerkt, maar volgens de behoeften.

Onderhouden grasland, hagen, lage opbrengst, een verloren gegane moestuin, bijenkorven in het hart van de wijngaarden, zitstokken voor roofvogels.... zijn een reeks benaderingen die we in praktijk hebben gebracht om de biodiversiteit te ontwikkelen. Deze garanderen ons een druif rijk aan aroma's, zonder chemische spuitresten en met een unieke en uitzonderlijke typering!

Onze team

Andy

Andy Wyckmans

Een groot wijnliefhebber. «Wie had gedacht dat ik de stekker eruit zou duwen tot ik er een paar zou produceren?»

Onze familie heeft van het Château de Bioul en zijn wijngaard onze passie gemaakt....

Om hun met u te delen!

Vanessa

Vanessa Wyckmans-Vaxelaire

Ik ben ongetwijfeld degene die u onze wijngaard zal laten ontdekken, u een proeverij zal aanbieden en u zal helpen bij uw aankopen.

Ik weet van wie ik dat krijg: mijn overgrootmoeder was niemand minder dan Madame Claes, stichter van «Le Bon Marché», samen met mijn grootvader: de Heer François Vaxelaire...

Ik kijk ernaar uit u te verwelkomen en u te laten kennismaken met onze meer dan 120-jarige geschiedenis!

Mélanie

Mélanie Chereau

Keldermeester in België, ik zou het nooit geloofd hebben!

En toch heb ik al bijna 8 jaar de wijnen van Château de Bioul in mijn handen met maar één motto: fruit eerst en vooral!