Een wijnchâteau met een rijke geschiedenis
en een familie die trots is op haar erfgoed!Château de bioul ancienne photo terrasse

Een erfgoed


Van de elfde eeuw tot heden zal het domein van Château de Bioul diverse fortuinen kennen. Hij was getuige van vele oorlogen en ging in vele handen. Verwaterd onder de bezetting van de familie Jauche die hem hypotheek stelde om zijn financiële problemen het hoofd te bieden, werd hij in 1554 verbrand door de troepen van de koning van Frankrijk Henri II, waarna de familie van Brandenburg het historische feodale kasteel zal ontwikkelen tot een prestigieus woonhuis.

Een paar eeuwen later arriveerde François Vaxelaire, oorspronkelijk uit Wiesembach in Lotharingen, in België, waar hij de warenhuizen «Au Bon Marché» oprichtte.

Hij begon met het huren van het Château de Bioul in 1896, kocht het vervolgens in 1906 en voerde grote ontwikkelingswerkzaamheden uit.

Een gezin, een motto : "In Arduis Constans"


Zelfs vandaag de dag bezet de familie Vaxelaire het pand en zorgt voor het behoud ervan. Dit zijn hun wapens en motto dat je boven de veranda zult vinden:

"In Arduis Constans" - Vasthoudendheid in tegenspoed


Château de bioul famille Vaxelaire
Château de bioul équipe dans la cuverie

Een passie voor wijn

Het idee om een wijngaard over te nemen was een droom die Andy en Vanessa voor hun oude dagen hielden. Toen ze Belgische wijnen ontdekten, veranderde alles!

Ze vertrokken uit Brussel om zich te vestigen in het familiekasteel en een paar maanden later plantten ze hun eerste wijnstokken in het hart van de «Vignoulle», een plaats die bekend staat om zijn wijnbouwverleden.

Vandaag de dag doen de 11 hectare wijngaarden de hellingen van het verleden weer leven. Het is de kern van dit unieke erfgoed dat alle wijnen door de seizoenen heen worden uitgewerkt en gerijpt: Johanniter, Muscaris, Pinotin…

Bent u niet bekend met druivenrassen? Ze doen denken aan Riesling, Muscat of Pinot Noir, maar zijn van nature resistent tegen schimmelziekten die kunnen leiden tot totaal verlies van oogst (meeldauw, poederschimmel).

Bovendien zijn ze perfect aangepast aan de noordelijke klimaten en voorkomen ze chemicaliën. En in 2020, de wijngaard ontvangt de bio certificering.

Een milieufilosofie

Onze "know-how" is gebaseerd op respect voor de natuur en traditie.

Net als alle liefhebbers willen we het beste: De beste druiven in de beste omstandigheden voor een beter milieu.

De wijngaard ligt op de beste hellingen van Bioul. Dit zijn klei-kalksteen in de natuur en worden doorkruist door een koolstofhoudende schalieplaat.

Bodemsamenstelling, waterstroming en blootstelling zijn allemaal elementen die bijdragen aan het idee van terroir van Bioul. Elk perceel wordt niet systematisch, maar volgens zijn behoeften bewerkt.

Gekanaliseerd raspen, heggen, lage opbrengsten, een verloren groentetuin, korven in het hart van de wijnstokken, zitjes voor roofvogels … zijn een reeks benaderingen die we in de praktijk hebben genomen om de biodiversiteit te ontwikkelen. Deze garanderen ons een druif rijk aan aroma's, zonder pesticideresidu's en een unieke en uitzonderlijke typiciteit!

Château de bioul vigne, ruches et biodiversité

Dompel jezelf onder in deze prachtige geschiedenis door onze verbazingwekkende Made in Bioul cursus te ontdekken!

Een interactief circuit dat u de geschiedenis van het kasteel en de familie Vaxelaire zal laten zien, voordat u de geboorte van de wijnmakerij ontdekt, de biologische wijnbouw die in onze wijngaarden wordt beoefend, de majestueuze wijnmakerij en haar geheimen.

U kunt eindigen met een wandeling in het park en de honderd jaar oude bomen ontdekken.

Château de bioul visite parcours made in bioul